Tarihe adını yazmış en ünlü casuslar kimlerdi? Kimin adına çalışıyorlardı? Nasıl cezalandırıldılar? Hepsi bu yazımızda.
- Mata Hari
1876 Hollanda doğumlu olan Margaretha Geertruida Zelle, Almanya adına çalışan bir casustu. Hayatını, Hollanda ordusunda görev yapan Rudolf John Macleod ile birleştirmiş ve bu evlilikten bir kız çocuğu sahibi olmuştu. Bu evlilik kısa sürede noktalandı. Mata Hari adıyla Paris’te çeşitli salonlarda dans ederek hayatını devam ettirme kararı aldığında takvimler 1905 yılını gösteriyordu. Cesur tavrı danslarına da yansıyan Mata Hari, birlikte olduğu kişiler ve izleyicileri arasında yer alan üst düzey askeri yetkililer nedeniyle İngiliz İstihbaratının takibine takıldı. Elde ettiği mesajları, kızına yazdığı mektupların arasına gizleyerek Almanlara sattığı düşünülen Mata Hari casuslukla yargılandığında, bu konuda kimsenin elinde kesin bir delil yoktu. Kurşuna dizilerek idam edildi.
- Aldrich Ames
Soğuk savaş sırasında CIA subayı olarak Sovyetler birliğinde çalışıyordu. Devlet içi bilgileri ve CIA adına Sovyetler birliğinde görev yapan diğer subayların bilgilerini KGB’ye para karşılığı sattığı ortaya çıkan Aldrich, ömür boyu hapis ile cezalandırıldı.
- Isabella Sarah Marie Boyd
Ailesine ait oteli operasyon üssü olarak kullanarak, Amerikan İç Savaşı’nda, konfederasyon ordusu adına casusluk yaptı. Otelde gizli toplantılar yapan Federal Devlet askerlerinden gizli yöntemlerle elde ettiği bilgileri konfederasyon askerlerine aktardı. Belle Boyd adıyla tanınan ünlü casus, Birleşik Devletlerce tutuklanıp cezaevine konuldu. Ancak savaş sırasında tanıştığı bir deniz subayı ile evlenerek kendisine temiz bir sayfa açmayı başaran Boyd, 56 yaşında geçirdiği kalp krizi neticesinde öldü.
- Emil Julius Klaus Fuchs
İngilizlere ait üst düzey projelerde teorik fizikçi olarak görev aldığı esnada, edindiği bilgileri Sovyetler Birliğine aktaran Fuchs, suçu ortaya çıkınca İngilizler tarafından tutuklandı. 14 yıl süren tutukluluğu sonrasında vatandaşlığı da elinden alınan Fuchs, Almanya’ya yerleşti. 76 yaşında Berlin’de hayatını kaybetti.
- Sidney Reilly
En az dört farklı süper güç adına casusluk yaptığı bilinen Reilly, İngiliz gazetelerinde ölümünden yıllar sonra “tarihin en iyi casusu” olarak bahsedilen bir casustu. Başarısız bir Lenin suikast girişimi ardından, Sovyetler tarafından yakalanıp infaz edildi.
- Brita Tott
Danimarka’nın soylu ailelerinden gelen Tott, İsveç Kraliyet ailesi mensubu ile evlenerek İsveç’e yerleşti. İsveç’in Danimarka’ya karşı açtığı savaşta, kendi ülkesi adına casusluk yapmaya başladı. Edindiği tüm bilgileri ailesine ileten Tott, bir süre sonra yakalandı. Canlı canlı yakılarak infaz edildi.
- Melita Norwood
İngiltere’de Nükleer Araştırma Merkezi’nde memur olarak çalışan Norwood, edindiği gizli belgeleri Sovyetler Birliğine iletiyordu. KGB adına casusluk yaptığı 40 yıl boyunca bu işi sadece ideolojik nedenlerle yapan Norwood, hiç para almadı ve deşifre olmadı. 93 yaşında İngiltere’de öldü.