ingiliz kemal kitapları

İngiliz Kemal Kitapları

İngiliz Kemal Kitapları

İngiliz Kemal kitapları, gerçek bir casus olan İngiliz Kemal’den esinlenerek yazılmış Türk casus romanlarıdır. İngiliz Kemal’in hayatından esinlenilen kitaplar Milli Mücadele’den Ortadoğu’da İsrail’e kadar uzanan bir çok macerayı anlamaktadır.

Yazan: Turgut Şişman

İngiliz Kemal Kitapları Hakkında Bilgiler

İngiliz Kemal kitapları, ünlü Türk casus İngiliz Kemal’in maceralarını anlatan Recai Sanay, Ali Kemal Meram, Tarık Balioğlu, M. Fatih Öztürk gibi yazarlar tarafından kaleme alınmış kitaplardır. İngiliz Kemal kitapları ünlü casusun, kimi zaman Milli Mücadele yıllarında, İkinci Dünya Savaşı’ndaki görevlerini, kimi zaman ise Ortadoğu’da İsrail’de ya da Kıbrıs’taki maceralarını anlatır. İngiliz Kemal kitapları yazılırken, ünlü casusun kendi kaleme aldığı anılarından bolca yararlanılmış ve burada anlatılan görevlerinden ve yaptıklarından ilham alınmıştır.

İngiliz Kemal kitapları, Ahmet Esat Tomruk’un kendi hayatını anlatması üzerine yazılmaya başlanmıştır. Kitaplar bazen başka yazarlar tarafından yazılmış bazen de Ahmet Esat Tomruk yaşadıklarını kendisi kaleme almıştır. “İngiliz Kemal Lawrence’a Karşı”, “Türk Casusu İngiliz Kemal Kıbrıslı Çetecilere Karşı” gibi kitaplar yazarın kendisinin kaleme aldığı eserlerdir.

İngiliz Kemal kitaplarından bir tanesi olan “İngiliz Kemal Vatan Uğrunda” kitabı, Tarık Balioğlu ve Fatih Öztürk tarafından yazılmış ve ünlü casusun pek çok macerası bu kitapta bir araya getirilmiştir. Kitapta İngiliz Kemal’in hayatı ve görevleri hikaye edinilmiş ve ortaya zevkle okunacak tarihi aydınlatan bir kitap çıkmıştır.

İngiliz Kemal’in casusluk deneyimlerinin konu edinildiği pek çok kitap mevcuttur.

İngiliz Kemal kitaplarının tamamı şöyledir:

  • İngiliz Kemal Vatan Uğrunda
  • İngiliz Kemal Milli Mücadelede
  • Türk Casusu İngiliz Kemal
  • Türk Casusu İngiliz Kemal Yunan Zindanlarında
  • İngiliz Kemal Lawrence’a Karşı
  • Türk Casusu İngiliz Kemal İkinci Dünya Savaşı Maceraları
  • İngiliz Kemal Yakın Şark Cumhuriyetçileri Arasında
  • İngiliz Kemal Kıbrıs Muamması Peşinde
  • İngiliz Kemal’in İsrail Macerası
  • Türk Casusu İngiliz Kemal Ortadoğu’da
  • Türk Casusu İngiliz Kemal Kıbrıslı Çetecilere Karşı

İngiliz Kemalin Casusluk Hayatının Kitaplardaki Etkisi

İngiliz Kemal, 1914 yılında 1. Dünya Savaşı başladığında İstanbul’a dönmüş ancak casusluk hayatına İngiliz işgali ile birlikte adım atmıştır. Milli mücadele yıllarında İngiliz ve Yunan birliklerinden ve destekçi çetelerden bilgi toplamakla görevlendirilen İngiliz Kemal’in bu görevleri ünlü casusun hayatını anlatan kitaplarında başlıca konularından biri haline gelmiştir. “İngiliz Kemal Milli Mücadelede”, “İngiliz Kemal Lawrence’a Karşı”,  “İngiliz Kemal Vatan Uğrunda” gibi casusun hayatından esinlenerek çıkartılan kitaplarda Milli Mücadele dönemindeki görevlerinden çokça bahsedilmektedir. İngiliz Kemal’in casusluk yaptığı sırada yakalanması ve Yunanistan’daki bir hapishaneye gönderilmesi de kitaplarda yer alan konulardan biridir. “Türk Casusu İngiliz Kemal Yunan Zindanlarında” kitabı, casusun Yunanistan’daki hapishanede yaşadıkları ve buradan nasıl kaçtığı konusu üzerine yazılmış bir kitaptır.

İngiliz Kemal kitapları, ünlü casusun Milli Mücadele dönemi yaptıklarının yanı sıra İkinci Dünya Savaşı, Kıbrıs harekatı gibi konularında anlatıldığı kitaplardır. Fakat bu kitaplar, gerçekleri yansıtmaktan çok ünlü casusun önceki yaşadıklarından esinlenerek yazılmış kitaplardır. Bunun sebebi ise İngiliz Kemal’in Cumhuriyetin kurulmasının ardından 1924 yılında istihbarattan ayrılarak casusluk yapmayı bırakmasıdır.

İngiliz Kemal Kitapları Hangi Sıra İle Okunmalı

İngiliz Kemal kitapları, gerçek yaşanmışlıklardan esinlenerek yazılmış ve çoğunlukla Ahmet Esat Tomruk’un yaşadıklarını birebir aktarması sonucunda yazılmış kitaplardır. Kitapların yaşananların oluş tarihine göre okunması okurun aklında soru işareti kalmaması açısından faydalı olacaktır. Buna göre İngiliz Kemal’in casusluğa başlaması ve Milli Mücadele yılları ile ilgili kitapların ilk önce okunması ve daha sonrasında Cumhuriyet dönemi, Ortadoğu maceraları ve Kıbrıs harekatını anlatan kitapların okunması en doğru sıralama olacaktır.

Yorum bırakın